Futás a felhőkön! On Running futócipő teszt!

Lehetőségünk volt az On jóvoltából kipróbálni a Cloudflyer 4 és a Cloudstratus modelleket, amiket jól le is teszteltünk, de egy kicsit másképpen, mint ahogy a tesztekben megszokhattátok…

Először is röviden a modellekről:

CloudfFlyer 4: „Rendkívül lágyan párnázott, és gyors mozgást támogató futócipő. Az egyik legkönnyebb párnázott, klasszikus stabil edzőcipő, amely hihetetlenül puha talajfogást, és robbanékony elrugaszkodást biztosít, így semmi nem akadályoz meg abban, hogy kihozd magadból a maximumot. ” 

Súly: 285 gramm, Drop: 7 mm

CloudStratus: Az ON legújabb fejelsztésű futócipőjében, melyet kifejezetten azon futók számára terveztük, akik szeretik a párnázott kényelmet, de nem kötnek kompromisszumot, ha tempóról van szó.

Súly: 305 gramm, Drop: 8 mm

Összegezve a Cloudflyer a gyorslábú futók számára, könnyű aszfaltos, utcai futásokra, és versenyekre egyaránt alkalmas stabil futócipő. A Cloudstratus egy magasan párnázott neutrális futócipő, ami tempófutásra is abszolút alkalmas.

Ebben a tesztben nem arra térnék ki, hogy a cipőket osztályozzam vagy, hogy megállapítsam melyik a jobb vagy rosszabb,
hanem arra keressük a választ, hogy a modellek tényleg tudják-e, amire megalkották őket.
Hogy valamit össze lehessen hasonlítani mérhető számok kellenek, erre nagyon sokáig nem volt lehetőség, de a RunScribe futószenzorral ez lehetséges. A RunScribe lényegében futótechnika mérésre/elemzésre fejleszették ki, és mi sem bizonyítja jobban a pontosságát, hogy Eliud Kipchoge is ezt használta/használja!

A tesztet megelőzően egy héten át minden edzést ezekben a cipőkben végeztem, hogy biztosan összeszokjak velük.
A tesztről:Olyan tesztet akartunk létrehozni, ami bárki számára elérhető akár egy futóboltban is. Ezért a futás futópadon történik, és körülbelül 2 percet töltünk a padon abban a tempóba, amiben használni szeretnénk a cipőt. Ez az én esetemben 14,5 km/h , 4:10 tempó környéke.

Az adatok, amiket összehasonlítunk:
Shock (Terhelés): Ez a mérőszám azt mutatja meg mekkora terhelés éri a lábadat, talajra történő leérkezés (Impact) és a lassulás során (Braking). Minél alacsonyabb ez az érték annál jobb.

Leg Spring Stiffness: A legegyszerűbb definíció szerint az LSS a láb izmainak és inak merevségét méri. Ennek eredményeként az LSS azt mutatja meg, hogy a futó mennyire hasznosítja újra a talajra juttatott energiát minden lépésnél. Minél magasabb ez az érték annál jobb.

Pronation Excursion (Tényleges dőlés) : Ez a mérőszám fokban mutatja meg a boka dőlési szögét, negatív érték befelé dőlés, pozitív érték kifelé dőlés.

Akkor jöjjenek is az adatok:

CloudfFlyer 4:

CloudStratus:

Ahogy az adatokból látszik, a Cloudflyer 4 (Pronation Excursion: 2.1 ) a Stratusszal (Pronation Excursion: -0.5 ) szemben erősebb támasztást biztosít , ami ugye el is várható ettől a modelltől.
Viszont ez az erősebben kialakított talp számomra kevesebb csillapítással jár(Shock: Cloudflyer 4 – 13.6 VS CloudStratus -11.2), valamit valamiért.

Továbbá az LSS értékek azt mutatják hogy a Stratus puhább talpából több energiát tudtam hasznosítani (Cloudflyer 4 – 7.3 VS CloudStratus – 8.2) mint a Flyerből.

Összegezve a két cipő pontosan azt tudja hozni amit ígérnek a futóknak, viszont nagyon nem mindegy hogy milyen fajta lábon is vannak. Ezért is nagyon fontos hogy mindig a lábtípusotoknak megfelelő cipőt válasszátok, nem véletlenül van ennyi fajta futócipő és futómárka a piacon.

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőként az Smartrunal kapcsolatos újdonságokról hírleveleinken keresztül.